Op de knieën voor de dahlia

Wat het planten van dahlia’s betreft, moeten we een onderscheid maken tussen stekken en knollen.

Wie vroeg bloemen wil, kan zijn knollen ”voortrekken”. Dit houdt in dat de knollen zo omstreeks half maart in potten worden geplant. Door de potten wat warmte en water te geven, zal de knol een plant gaan vormen.

Laat de plant niet te hoog worden, want dan wordt hij slap, maar laat hem bij een hoogte van ongeveer 15 tot 20 cm. buiten ”afharden”.

Haal vervolgens eind april de plant uit de pot en plant hem in de volle grond. Wel zal de plant beschermd moeten worden tegen evt. nachtvorst.

Men kan de knol ook rechtstreeks in de volle grond planten, maar dan zal het ± 4 weken duren voordat er een plant bovengronds gevormd wordt.

 

De knol dient iets onder de oppervlakte geplant te worden. Plant de dahlia’s op een zonnige plek, dus niet onder bomen. Dahlia’s in de schaduw geplant worden lang en slap en geven maar weinig bloemen. Hoe groter de variëteit, hoe meer ruimte ze innemen. Men rekent daarbij dat er van de grotere soorten 5 stuks per m² worden geplant. Bij de lage, kleinere soorten (de zogenaamde borderdahlia’s) 10 à 12 per m².

 

Qua grondsoort is de dahlia niet kieskeurig en zal groeien op zowel klei, zand of veen. Zandgrond is het meest ideaal. Het is goed water doorlatend en het bewerken van zandgrond is gemakkelijk. Dat geldt niet voor kleigrond. Bij droog weer wordt het hard en bij veel neerslag laat het slecht water door. Bovendien is het werken op kleigrond zwaar.

Tip: Meng de kleigrond jaarlijks met wat zand, potgrond en compost en creëer zo een ideale bodem.

Op veengrond is het risico van wateroverlast groot.

Tip: Maak de bloembedden wat hoger dan de paden. De dahlia’s komen dan niet zo gauw onder water te staan en het water kan via de paden sneller wegstromen.

 

Het planten van dahlia's.

 

Bedenk bij het planten van stekken dat de IJsheiligen niet ”heilig” zijn! Men wacht met het planten van stekken altijd tot na de IJsheiligen (11,12,13 en 14 mei), want, zo denkt men, daarna zal het niet meer vriezen. Niets is minder waar. Die kans bestaat nog steeds. Zelfs tot begin juni.

Tip: Wordt er nachtvorst verwacht, dek dan de dahlia’s af met bloempotten of vliesdoek.

Afbeelding van Op de knieën voor de dahlia

© Copyright 2024. Website door: Gibreto.