De mooiste bloemen plukken

Voordat het plukken kan beginnen, moeten er eerst nog wat belangrijke handelingen verricht worden.

Heeft u de knol in de grond laten zitten, of plant u een grote knol, en komen er nu meer dan drie stelen omhoog, laat dan de mooiste drie stelen staan en breek de overige weg. Zo krijgt u een kwalitatief mooie, stevige plant.

Bij stekplanten daarentegen komt slechts één steel omhoog. Na de vorming van het derde of vierde stel bladeren, wordt vaak de knop eruit gesneden. Bij ieder stel bladeren zal zich in de oksel een nieuwe steel ontwikkelen, waardoor de plant voller wordt.

 

Blijft de groei wat achter, dan kunt u wat koemestkorrels of kunstmest rondom de plant strooien. Maar wees daar voorzichtig mee. Teveel stikstof veroorzaakt veel bladontwikkeling, maakt de plant slap en de knol minder goed houdbaar. (Onder de titel  ”Toverdrankjes” vindt u meer suggesties voor plantenvoeding)

 

Vergeet vooral niet de planten tijdig te steunen, want een plotselinge storm kan veel schade veroorzaken. De stengels breken af of gaan over de grond kruipen en er komen rare knikken in, die u nooit meer goed krijgt. Hoog groeiende dahlia’s (hoger dan 50 cm.) hebben een steuntje nodig. Dat kan door naast de plant een stok te plaatsen en de stelen daaraan vast te binden. Er zijn ook plantensteunen verkrijgbaar, een metalen, groen geplastificeerde ring die op een stok past. Men kan de ring over de stok naar beneden schuiven en naar behoeven regelmatig wat hogerop schuiven. Voor dahlia’s die in rijen zijn geplant, zijn er speciale nylon netten verkrijgbaar waar de planten doorheen kunnen groeien. Vergeet niet zo’n net op tijd omhoog te schuiven. Ben je hiermee te laat, dan beschadig je teveel blad.

 

Tijdens een droge, warme periode is het verstandig om wat water te geven. Doet u dit bij voorkeur ’s morgens vroeg of ’s avonds laat en alleen onder de plant. Bij warm weer op het blad beregenen kan schimmels veroorzaken.

Gaan de bladeren bij extreem warm weer slap hangen, dan geen paniek! Tegen de avond en ’s nachts herstelt zich dat weer vanzelf.

 

Ook het plukken van bloemen kan op warme dagen het beste ’s morgens of ’s avonds plaatsvinden.

Waar moet je op letten bij het plukken van dahlia’s?

Pluk geen knoppen, want die gaan op water nauwelijks open. Pluk ook geen bloemen die aan de achterkant al slap of bruin zijn, maar pluk de bijna volgroeide bloemen. De houdbaarheid van dahlia’s is helaas nog wat beperkt (5 à 6 dagen), maar in die tussentijd zijn er al weer nieuwe bloemen rijp voor de pluk.

Laat in het najaar, als bijna alle andere zomerbloeiende planten het al hebben laten afweten, staan de dahlia’s er vaak nog fleurig bij.

Dit maakt de dahlia ”De koningin van de nazomer”.

Afbeelding van De mooiste bloemen plukken

© Copyright 2024. Website door: Gibreto.